واگذاری جزایر مرجانی فارور، بنی فارور و هندورابی خلیج فارس به منطقه آزاد کیش واکنش دوستداران محیط زیست را به دنبال داشته به نحوی که آنها معتقدند تهدید حیات مرجانها به عنوان بخشی از اکوسیستم دریایی خطری برای حیات تمامی موجودات ساکن دریا محسوب می شود.

به گزارش خبرنگار مهر، مناطق مرجانی کیش و قشم در خلیج فارس جزو غنی ترین ذخایر مرجانی دنیا هستند و این اکوسیستمها به دلیل تاثیر بر زنجیره حیات دریا از اهمیت ویژه ای برخوردارند.

جزایر حفاظت شده کیش که زیستگاه‌ پرندگان مهاجر و بومی، لاکپشتها و محل تجمع جمعیت بکر مرجانی و حتی حیات وحش است، در خطر تهدیدات توسعه جزیره قرار گرفته این در حالی است که مناطق مرجانی در حال تهدید جزو مناطق حفاظت شده سازمان محیط زیست محسوب می شوند.

محمد شریف رنجبر که برای تکمیل پروژه دکتری زیست دریایی تمامی جزایر مرجانی خلیج فارس را از نزدیک دیده و بر روی مرجانهای آن مطالعه کرده به خبرنگار مهر می گوید: در تمام دنیا اینچنین اکوسیستمهایی به شدت حفاظت می شوند و هر نوع فعالیتی در این محدوده با نگاه محیط زیستی و با موافقت سازمان حفاظت محیط زیست انجام می شود.




Resigzed Image Click this bar to view the full image.




این متخصص محیط زیست دریا تاکید کرد: وسعت مناطق مرجانی ایران بسیار محدود است و با واگذاری این جزایر به مناطق آزاد اقتصادی کیش تنها به تخریب بیشتر این مناطق کمک می شود در حالی که این گونه مناطق باید از حفاظت بهتری برخوردار باشند.

از سوی دیگر مدیرکل اداره محیط زیست هرمزگان در حالی از تلاش برای ارتقای درجه حفاظتی مناطق واگذار شده -"فارور"، "بنی فارور" و " هندورابی"- سخن گفته که مجلس این جزایر تحت حفاظت سازمان محیط زیست را بدون رضایت محیط زیست و حتی ارائه مجوز به منطقه آزاد کیش واگذار کرده است.

رنجبر تاکید کرد: به جرات می توان گفت 90 درصد گونه های دریایی به طور مستقیم و یا با واسطه به جمعیت مرجانی دریای خلیج فارس وابستگی دارند و لااقل یک مرحله از حیاتشان را در آبسنگهای مرجانی می گذرانند.

وی با اشاره به اینکه تخریب بستر مرجانها و آبسنگهای مرجانی به هر دلیلی حیات بسیاری از گونه ها را با مرگ مواجه می کند افزود: بسیاری از ماهی ها در آبسنگهای مرجانی تخم ریزی می کنند و بچه ماهی ها اولین بار بر مرجانها چشم به دنیا باز کرده و زندگی را از آبسنگهای مرجانی آغاز می کنند.




Resigzed Image Click this bar to view the full image.




این متخصص محیط زیست با تاکید بر اینکه باید اهمیت مرجانها و تمام آنچه زنجیره اکوسیستم نامیده می شود برای مسئولان و کسانی که در فکر تخریب محیط زیست هستند مشخص شود، اظهار داشت: اکوسیستمهای مرجانی به دلیل گرمایش زمین و شیوه های غلط صیادی و آلودگی های صنعتی، شیمایی و نفتی دریا به شدت در حال تخریب است.

وی به منطقه مرجانی "خارک" و "خارکو" اشاره کرد و گفت: مناطق مرجانی کشور با تمام کمیت از ارزشهای بالای کیفی برخوردارند. بعضی جزایر قشم، هنگام، کیش، فارور، بنی فارور - مناطق مرجانی در دریای عمان و چابهار نیز وجود دارد - و... از تراکم جمعیتی نسبی برخوردارند که با همین توسعه اندک نیز از بین می رود.

وی با ابراز نگرانی از طرح توسعه جزیره توریستی کیش در مناطق حفاظت شده گفت: نباید توسعه به تخریب محیط زیست منجر شود بلکه با استانداردهای جهانی می توان ضمن حفظ مناطق حفاظت شده کار توسعه را نیز پیش برد.




Resigzed Image Click this bar to view the full image.




واگذاری جزایر مرجانی "فارور"، "بنی فارور" و " هندورابی" خلیج فارس به منطقه آزاد کیش واکنش حفظان محیط زیست را به دنبال داشته است با این حال بسیاری از آنان معتقدند محیط زیست راضی به واگذاری جزایر سه گانه به کیش نبوده و مجلس بی توجه به تذکرهای کارشناسی، بکرترین جزایر تحت حفاظت سازمان محیط زیست را به منطقه آزاد کیش داده است.

جزایر فارور و بنی فارور به این دلیل جزو مناطق حفاظت شده بودند که علاوه بر بکر بودن، ترانزیتی برای حضور پرندگان محسوب می شوند و 500 راس آهو در این جزیره زندگی می کنند. همچنین این دو جزیره مکانی برای تخم گذاری لاکپشت‌ها و مهمترین جزایر مرجانی خلیج فارس هستند. همچنین جزیره هندورابی نیز منطقه بکر مرجانی است که محل تخمگذاری لاک‌پشت‌ها و پناهگاه حیات وحش محسوب می شود.

از سوی دیگر رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس در گفتگو با خبرنگار مهر با تاکید بر اینکه مناطق حفاظت شده و تحت مدیریت سازمان محیط زیست حتی اگر به مناطق آزاد هم واگذار شوند طبق قانون از مصونیت تخریب برخوردارند گفت: این واگذاری نمی تواند بهانه ای برای دست اندازی به جزایر مرجانی خلیج فارس باشد.




Resigzed Image Click this bar to view the full image.




محمدرضا تابش تاکید کرد: طبق قانون هیچ توسعه ای در مناطق حفاظت شده پذیرفتنی نیست و ما باید مراقب باشیم این الحاق منجر به بر هم خوردن تعادل زیستی در جزایر مرجانی خلیج فارس نشود.

همچنین یک کارشناس میحط زیست در جزیره قشم به خبرنگار مهر گفت: قاچاق مرجانها مشکل دیگری است که در جزایر مختلف مرجانی در خلیج فارس حیات این گونه های آبسنگی را تهدید می کند.

هاشم داخته اظهار داشت: در جنوب جزیره قشم و همین طور منطقه هنگام و لارک غنی ترین کلونی مرجانها وجود دارند که ارزش زیستی منطقه را لحاظ حفاظتی بالا برده اند. با این حال ماهیگران به دلیل نداشتن امکانات مناسب گاهی به شکل سهوی و گاهی عمدی مرجانها را ریشه کن می کنند.




Resigzed Image Click this bar to view the full image.




وی توضیح داد که کشتی های ماهیگیری در مناطق مرجانی لنگر خود را رها می کنند و این لنگر با دهانه های تیز و برنده صخره های مرجانی را که مقاومت زیادی ندارند از ریشه می کنند و مرگ مرجانها به سادگی اتفاق می افتد.

همچنین مدیر کل دفتر اکوبیولوژی سازمان حفاظت محیط زیست معتقد است: به دلیل اهمیت این جزایر باید به عنوان مناطق حفاظت شده حفظ شوند چرا که بالاترین تنوع زیستی در این مناطق دیده می شود و در تمام دنیا این زیستگاه به طور کامل حفاظت می‌شوند.

امید صدیقی تاکید کرد: بین 70 تا 80 درصد زیستگاه‌های مرجانی در جزیره کیش ازبین رفته اند و واقعیت امر این است که در مناطق آزاد به مسائل زیست‌محیطی کمترین توجهی نمی‌شود.