جام جم آنلاين: داستان چوپان دروغگو و فریادهای گرگ آمد، گرگ آمدش را به یاد داریم. فریادهای هشدارباش پی‌درپی و دروغین پسرك چوپانی كه اهالی روستا را به بهانه حمله گرگ فرا می‌خواند تا این كه بالاخره بی‌اعتنایی و جدی نگرفتن فریادها برایشان گران تمام شد. 
چوپان دروغگو به كمك كشاورزي مي‌آيد
این روایت پندآموز كتاب فارسی دبستان از قرار معلوم در طبیعت هم وجود دارد كه نقش شخصیت‌های اصلی داستان را گیاهان و حشرات ایفا می‌كنند.
ماجرا به گیاهان و شته‌ها و دشمنی دیرین آنها مربوط می‌شود كه نوعی رقابت و زورآزمایی تسلیحاتی بین دو طرف را تداعی می‌كند. زمانی كه شته‌ها حمله‌ور می‌شوند، گیاهان فقط به تحمل و تماشا بسنده نكرده و به تهاجم دشمن عكس‌العمل نشان می‌دهند. 

گیاهان با «فریاد شیمیایی» كه از خود منتشر می‌كنند برای كمك طلبیدن پیام می‌فرستند. وقتی نیروی كمكی در هیات اسكادران كفشدوزك‌ها یا سایر شكارچيان شته‌ها از راه می‌رسند، شته‌ها نیز با توسل به تاكتیك دفاعی مشابهی آژیر خطر شیمیایی خودشان را به صدا درآورده و پخش و پلا می‌شوند تا به چنگ دشمنان نیفتند. 

حالا اگر همین سلاح شته‌ها به دست گیاهان بیفتد و گیاهان بتوانند مثل چوپان دروغگو مرتبا زنگ خطر شته‌ها را به صدا درآورند چه اتفاقی می‌افتد؟ شته‌ها بالاخره این هشدار خطر را نادیده گرفته و دیگر پراكنده نمی‌شوند كه همین بی‌اعتنا ماندن به قیمت تبديل شدن آنها به شكاري سهل و راحت براي كفشدوزك‌ها تمام خواهد شد. 

بیشتر شته‌ها زماني كه ماده‌اي شيميايي موسوم به EBF 
را رديابي مي‌كنند، احساس خطر كرده و زود از مهلكه فرار می‌كنند. 

شته‌ها این ماده شيميايي را زمانی كه بیم حمله دشمن می‌رود آزاد می‌كنند تا ساير همنوعان خود را از خطر آگاه كنند. 

دست بر قضا ردیاب برخی از شكارچيان شته‌ها نیز روی همین سیگنال تنظیم و قفل شده است یا مثل قضیه انتشار خون در آب كه كوسه‌ها را بیشتر جذب می‌كند، انتشار اين ماده شيميايي از شته‌ها نیز باعث هدایت دشمنان آنها می‌شود.

مهندسی اصلاح نباتات نیز تلاش كرده این نظام هشدار را دستكاری كرده و گیاهانی پرورش دهد كه مداوم و به دروغ فرياد كفشدوزك‌ها آمدند را سر مي‌دهند تا نسلی از شته‌های بی‌اعتنا به اين پيام دروغين را بار بیاورند؛ شته‌هايي كه دیگر با دريافت ماده شيميايي EBF نمي‌ترسند و فرار نمی‌كنند و طعمه سهل‌الوصولی برای شكارچيان و از آن جمله كفشدوزك‌ها مي‌شوند. 

پژوهشگران دريافته‌اند كه شته‌ها تنها طي سه نسل EBF بي‌اعتنا می‌شوند البته مادر طبیعت از قبل این تكنیك را با سیب‌زمینی آزمایش كرده است و برخی گونه‌های گیاهی از جمله سیب‌زمینی می‌تواند EBF 
را تولید كند كه در میان ارقام مختلف، مقادیر متفاوتی دارد.
اصلاح گیاهانی كه ماده شيميايي EBF را تولید می‌كنند می‌تواند به حال كشاورزی و اقتصاد آن سودمند باشد، چون كه باعث پرورش شته‌های بی‌تفاوتی می‌شود كه زمان فرار واقعی را تشخیص نمی‌دهند و به سهولت شكار می‌شوند، اما سودمندی راه‌اندازی چنین مبارزه زیستی و قربانی كردن شته‌ها به خاطر خسارت مستقیم این آفت نباتی به گیاهان نیست، بلكه بیشتر به خاطر آن است كه شته‌ها مهم‌ترین ناقل بیماری‌های ویروسی گیاهان به شمار می‌روند.