محققان با ساخت روبات ماهي اميدوارند بتوانند با هدايت ماهيان، آنها را از مناطق آلوده و خطرناك نجات دهند.
به گزارش سرويس فناوري خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، چند سال قبل گروهي از محققان دانشگاه «ليدز» با ساخت يك ماهي مصنوعي (Robofish) و رها كردن آن درون يك آكواريوم موفق شدند ماهيان را به پيروي از ماهي رهبر متمايل كنند.
يكي از دلايل انجام اين آزمايش، تعليم دادن به ماهيان بود تا ميزان دخالتهاي انساني در مسير مهاجرت اين گونه جانوري به حداقل ممكن برسد.
محققان موسسه پلي تكنيكي دانشگاه نيويورك به تازگي آزمايش مشابهي انجام دادند و به جاي استفاده از يك مدل گچي از يك روبات ماهي با قالبيت تكان دادن دم استفاده كردند.
روبات ماهي در كانال آب و در مسير جمعيت ماهي هاي طلايي موسوم به golden shine رها شد. در گام نخست، دم روبات ماهي بي حركت بود و ماهي ها نيز علاقه چنداني نسبت به اين موجود بيگانه از خود نشان نمي دادند.
در گام بعدي روبات ماهي با حركت دم شروع به حركت در بين جمعيت ماهيان كرد و آنها نيز به صورت هماهنگ پشت سر روبات به حركت درآمدند.
محققان با تغيير سرعت حركات دم روبات ماهي دريافتند، سرعت حركت دم ماهي هاي پيرو در برخي مواقع كندتر مي شود كه علت اين مساله براي ذخيره انرژي است.
محققان اميدوارند در آينده از جمعيت روبات ماهي ها در طبيعت استفاده كرده و به جمعيت ماهيان براي خروج از مناطق آلوده يا مناطق سدها كمك كنند.
با اين اقدام مي توان به حفظ گونه و جمعيت ماهيان به ويژه در زمان وقوع بلاياي طبيعي و مشكلات زيست محيطي استفاده كرد.
پروژه مشابهي براي استفاده از پرنده روباتيك براي هدايت گونه هاي مختلف پرندگان به مناطق امن نيز در دست بررسي است.
نتيجه اين تحقيق در مجله Royal Society Interface منتشر شده است.