حسين مسافرآستانه مدير مركز هنرهاي نمايشي عليرغم تكذيب اظهار نظرها درباره تئاتر مستهجن هدا گابلر در عين حال گفت: عكسهاي منتشره به صورت غيرقانوني و بدون مجوز از اجراي ويژه خبرنگاران و منتقدين گرفته شده است.
به گزارش فارس، در پي انعكاس گزارش درباره نمايش مستهجن «هدا گابلر» كه بازتاب وسيعي در رسانه ها داشت و در نهايت منتهي به توقف اجراي اين نمايش در تئاتر شهر شد، «حسين مسافرآستانه» مدير مركز هنرهاي نمايشي جوابيهاي منتشر كرد.
آستانه از يكطرف همه اظهار نظرها درباره تئاتر هدا گابلر را تكذيب كرده و در عين حال از سوي ديگر مي گويد: عكسها ي منتشره به صورت غيرقانوني و بدون مجوز از اجراي ويژه خبرنگاران و منتقدين بوده گرفته شده است.سئوال اين است كه مگر چه چيزي در اين عكس ها بوده است كه نگراني وي را بر انگيخته و مردم نمي بايستي از گزارش آن مطلع باشند.
اظهارات آستانه در حالي است كه طبق عرف معمولا نمايش اول تئاترها براي خبرنگاران و عكاسان رسانه هاي خبري برگزار مي شود و شركت كنندگان نيز خبر و عكس و گزارش تهيه مي كنند وتاكنون هيچ ممنوعيتي در انتشار گزارش وجود نداشته است.بهتر است به جاي اينگونه فرافكني ها مقداري به دغدغه هاي ديني مردم توجه كنيد.
روابط عمومي مركز هنرهاي نمايشي اعلام كرد:حسين مسافرآستانه كه با اشاره به نقدها و يادداشتهايي كه از سوي برخي رسانهها درخصوص نمايش «هدا گابلر» صورت گرفته، عنوان كرد: به طور كلي وضعيت كنوني تئاتر نسبت به آن چه به عنوان نيازهاي فرهنگي جامعه ميشناسيم و توقعي كه از تئاتر در راستاي پاسخگويي به اين نيازها داريم كاملاً مطلوب نيست و افق سياستها و نگاه مركز هنرهاي نمايشي و معاونت محترم هنري آقاي شاهآبادي در جهت تبيين نيازها و پاسخگويي به آن و اصلاح و ترميم تجربهها و مسيرهاي رفته و گام نهادن در فضا و چشماندازهاي نوين است.
وي افزود: البته، اين بدان معنا نيست كه تئاتر كشور در راستاي ويژگيهاي خودش هيچ وظيفهاي را در نظر ندارد و هيچ نقش مؤثري را ايفا نميكند.
به گفته وي، تئاتر كشور تاكنون به تناسب وسع و منابعي كه داشته حركتهاي مقطعي و خوبي داشته است ولي اين، همه ظرفيت تئاتر كشور نيست و قطعاَ، درصدد آن هستيم با نيازسنجيها، آسيبشناسيها و مطالعاتي كه در اين حوزه صورت گرفته برنامههاي مؤثرتر و جديتري را با همدلي خانواده تئاتر كشور و دلسوزي و حمايت مديران ارشد فرهنگي و اجتماعي به اجرا درآوريم.
مديركل هنرهاي نمايشي با بيان اينكه تئاتر در تبيين نيازهاي فرهنگي جامعه و بخصوص در زمينهزيرساختهاي فرهنگي جامعه نقش بزرگ و مؤثري دارد،ادامه داد: تئاتر كشور تاكنون به بخشي از نيازهاي جامعه درحوزههاي اجتماعي، فرهنگي، اخلاقي، مذهبي و آييني و ... پرداخته است اما از انتظار واقعي و جايگاه حقيقياش فاصله دارد.
وي اضافه كرد: به عنوان مثال درزمينه توليد آثار مذهبي تئاتر آنچنان كه بايد و آنچنان كه نياز مخاطب و جامعه ما بود تاكنون، وظيفه خود را به نحو احسن انجام نداده است.
مسافرآستانه اعلام كرد: از همينرو، رويكرد جديد مركز هنرهاي نمايشي توجه بيشتر و اهتمام جديتر به نيازهاي واقعي جامعه و مقتضيات و ضرورت هاي فرهنگي و اجتماعي و اخلاقي و مذهبي خواهد بود و بر آن هستيم تا از اين پس، در ايام خاص و مناسبتها پيرامون تاريخ اسلام و تشيع ؤآيينهاي ارزشمند و ميراث فرهنگي و تاريخي اين سرزمين روند توليد نمايشهاي مناسب با نيازهاي جامعه فزوني يابد.
وي خاطرنشان ساخت: با توجه به فرهنگ عمومي جامعه و برخورداري ارزشهاي فرهنگي ، اعتقادي، ديني، آرماني و آييني غني .و بيشمار قطعاَ بر آنيم تا درسال و در هر دوره شاهد توليد انبوه نمايشهايي باشيم كه مبتني بر نياز مخاطبان واقعي ساخته و پرداخته شود.
مدير كل هنرهاي نمايشي با اشاره به جايگاه تئاتر در حوزههاي تعليم و تربيت و رسالت انكارناپذير آن در اين عرصهها يادآور شد: متأسفانه احساس ميشود دردورههاي پيشين توجه شايسته و كافي در سياستها، برنامهها و حمايتها به اين حوزهها صورت نگرفته و يا كمتر صورت گرفته است.
وي «نظاممندي»، «سياستگذاري» و «تبيين استراتژيهاي لازم» مبتني بر سياستهاي كلان فرهنگي كشور و برنامهريزي براي آن را سرلوحه فعاليتهاي مركز هنرهاي نمايشي عنوان كرد و افزود: به همين دليل از اين پس، تمام حمايتهاي خود را مبتني بر برنامههاي هدفمند نمايشي متمركز خواهيم كرد.
وي ادامه داد: اميدواريم با ياري همه مسئولين فرهنگي و دلسوزان اين حوزه اعم از مسئولان دولتي، نمايندگان محترم مجلس شوراي اسلامي، خانواده تئاتر كشور و نهادها و ارگانهاي فرهنگي و اجتماعي بيش از گذشته با زمينهسازي براي رشد، توسعه، پويايي و ارتقاي تئاتر كشور شاهد دستاوردها و برآيندهايي باشيم كه برآمده از نيازهاي واقعي جامعه اسلامي و ديني است.
اهتمام به پژوهش و توليد نمايش و نمايشنامههاي فاخر و متعهد،نگاه جدي به توليد آثار فاخر، فرهنگي و نيز ،توليدآثار مبتني بر مضامين ديني ، عاشورايي، علوي، رضوي ، دفاع مقدس و ...، توجه جدي به گروههاي نمايشي شهرستاني، كشف و توجه جدي به استعدادهاي جوان و برنامهريزي و تلاش براي گسترش مخاطبان و تحقق شعار تئاتر براي همه را از جمله محورهاي سياستها و برنامههاي مركز هنرهاي نمايشي عنوان كرد و اظهار داشت: قطعاَ برآيند نتايج برنامهها و سياستهاي جديد مركز هنرهاي نمايشي را ا ز اين پس شاهد خواهيد بود.
مدير كل هنرهاي نمايشي با اشاره به نمايش «هدا گابلر» در مجموعه تئاترشهر گفت: عليرغم آنچه كه از عدم رضايت نسبت به وضعيت كنوني تئاتر عنوان كردم و بسياري از هنرمندان جامعه ما نيز نسبت به آن رضايت كامل ندارند، برخوردهايي از اين دست را كه معلوم نيست از سر غرضورزي است و يا ناآگاهي نشانه ظلم آشكار و دشمني نسبت به ماهيت تئاتر ميدانم و هر انسان آگاهي كه مختصر اطلاعاتي نسبت به تئاتر و نويسندگان اين حوزه، مسئولين اين حوزه و ... داشته باشد به راحتي به ناعادالانه بودن چنين اظهارنظرهايي پي خواهد برد.
به گفته وي ايبسن در دنيا نويسنده شناخته شدهاي است و از آن هم به عنوان منتقد بزرگ فساد درجوامع غربي و نويسندهاي مردمگرا و اخلاقگرا اسم برده شده است. اكثر آثار اين نويسنده در ايران ترجمه شده و بعضي از آنها در رسانه ملي هم پخش شده است و نسبت اباحهگري و ابتذال و نيست انگاري به اين نويسنده فقط از روي جهالت است.
مديركل هنرهاي نمايشي ضمن قدرداني از نگاههاي هوشمندانه و حساسيت دلسوزانهاي كه در رسانهها وجود دارد،خاطرنشان كرد: مواظب باشيم بعضاَ از سر غفلت و ناآگاهي و يا غرضورزي به تئاتر و تئاتري ظلم نكنيم و شايسته نيست به خاطر برخي سوءتفاهمات و استنباطهاي شخصي و احساسي، تن تئاتر و هنرمندان تئاتر را بلرزانيم.
به گفته وي، مركز هنرهاي نمايشي با اهتمام، دقت و حساسيت، خود را پاسدار ارزشهاي اخلاقي و اعتقادي ميداند و مصرانه و مستمر، بر آن است تا از آثاري حمايت كند كه منطبق بر ارزشها و منويات اخلاقي و اعتقادي جامعه باشد و به شدت از اين حوزه مراقبت ميكند و اگر احساس كند گروهي يا جرياني در اين زمينه قصور داشته، شديداَ برخورد ميكند.
مسافرآستانه يادآور شد: نمايش هدا گابلر در سال گذشته در جشنواره تئاتر فجر حضور داشته و از آن زمان تاكنون در نوبت اجراي عمومي بوده است. در آن اجراها هم بسياري از خبرنگاران، منتقدان و عكاسان، تماشاگر اين نمايش بودند و اخبار و گفت وگوهاي بسياري نيز، از آن در رسانهها منتشر شده است ولي هيچ گاه، چنين نسبتهاي ناروايي به آن داده نشده است.
وي افزود: بنده نه به دليل مسئوليتم بلكه به عنوان يك نفر علاقهمند به تئاتر اغلب نمايشها را ميبينم. اين نمايش را از نزديك تماشاگر بودم و عليرغم اينكه نظرات و نقدهايي نسبت به اين اجرا دارم، به طوركلي همه آنچه كه در اظهارنظرها آمده است تكذيب ميكنم.
به گفته وي، آنچه دستاويز برخي اظهارنظرهاي شتابزده را پيرامون اين نمايش سبب شده، عكسهايي است كه متأسفانه به صورت غيرقانوني و بدون مجوز از اولين اجراي آن كه ويژه خبرنگاران و منتقدين بوده است، صورت گرفته،اجرايي كه براي اولين بار با لباس، گريم، دكور صورت گرفته و قطعاَ، در همه آنها نقايص بسياري وجود دارد و شوراي نظارت مركز هنرهاي نمايشي پس از اين اجرا نظارتهاي لازم را با حساسيتهاي ويژه متذكر شده و به اصلاح آن پرداخته است.
مديركل هنرهاي نمايشي ضمن تشكر از همه رسانههاي دلسوز و مسئولين فرهنگي، خواستار همدلي و همياري با خانواده تئاتر شد و اظهار اميدواري كرد تا با حمايتهاي جدي از حوزه تئاتر شاهد پويايي و اعتلاي اين هنر باشيم.
وي با بيان اينكه تئاتر يك محصول فرهنگي است از همه طيفهاي جامعه خواست در نقد آثار فرهنگي رويكردهاي فرهنگي داشته باشيم و همه كمك كنيم تا هنرمندان تئاتر كشور به جاي دغدغههاي پيش پاافتاده و روزمرگي و رفاهي، به رسالت، جايگاه، اهداف كلان و ساختارهاي محتوايي، مضموني و اجتماعي تئاتر بينديشند و منصفانه در تمامي زمينههاي مشاركت كنند.
در تمامي برنامه هاي نمايشي و تئاتر روال هست كه اولين اجراي نمايش را با حضور خبرنگاران و عكاسان و تصويربرداران برگزار مي نمايند تا هم به عنوان تبليغ اجرا با انتشار اخبار و تصاوير مخاطبان مطلع شده و براي تماشاي نمايش به سالن تئاتر مراجعه نمايند و از طرفي يك نوع حمايت رسانه اي از اجراي هنر تئاتر مي باشد چون برنامه هاي تئاتر مخاطبان خاصي دارد كه از طريق انتشار اخبار و تبليغات در حد پوستر و ارسال دعوت نامه به نمايش آن مي روند و اينگونه ساپورت رسانه اي بخصوص در قالب تصوير خيلي برايشان مهم مي باشد. چون در جذب مخاطب تاثير بسزايي دارد و از طرف ديگر در اولين اجرا چون همه اهل رسانه هستند و آزادانه مي توانند تصويربرداري كنند و صداي شاتر و نورسنجي هاي دوربين ها مزاحم ديگران نباشد، اولين اجرا را براي اهل رسانه برگزار مي نمايند.پس اين اجرا مختص خبرنگاران و تصويربرداران بوده و در قالب مجاز و غير مجاز نمي باشد.
ثانيا خبرنگاران و عكاسان و تصويربرداران وبا مراجعه به واحد روابط عمومي و معرفي خود به عنوان خبرنگار و عكاس درقبال رويت كات شناسايي نامه اي جهت حضور دريافت مي نمايند و اين خود مجوزي براي حضور مي باشد و از طرف ديگر در صورت نياز نامه اخذ شده موجود مي باشد و در صورت لزوم در اختياز مخاطبان قرار خواهد گرفت .
هدف از دعوت رسانه ها در اولين اجرا بخاطر پوشش خبري مناسب و تبليغ براي اجرا و عدم مزاحمت براي مخاطبان در روز هاي بعدي اجرا مي باشد. چون تمركز مخاطب با صداهاي شاتر دوربين ها و حركت آنها در سالن و نورسنجي ها در روي صحنه و عدم تمركز فراهم نمي باشد و براي جلوگيري از اين حاشيه ها هميشه هر تئاتري اولين اجرا براي رسانه ها مي باشد.