حسین رفیع در گفتگو با سبزپرس ضمن بیان این مطلب در نقد فعالیت های معاونت آموزش و پژوهش سازمان حفاظت محیط زیست افزود: یكی از وظایف این معاونت پژوهش است كه قدر مسلم باید وجهه بیرونی نیز داشته باشد، اما امروز چیز قابل لمسی دیده نمی شود. چنانكه در سال های اخیر پژوهش های خاصی از سوی این معاونت منتشر نشده و یا اگر هم شده به دست سمن ها و فعالان این حوزه نرسیده است.
آموزش های راهنمایی و رانندگی بیشتر است
این فعال محیط زیست خاطرنشان كرد: آموزش باید سرلوحه فعالیت های این معاونت باشد و در سطح جامعه نیز نمود یابد. اما ما مشاهده می كنیم كه حتی آموزش های پلیس راهنمایی و رانندگی در سطح جامعه و رسانه ها بیش از این معاونت است.
رفیع آموزش در سطح مدارس را یكی از اصلی ترین و موثرترین شیوه های آموزش در حوزه محیط زیست خواند و گفت: در این سال ها در چند مدرسه ای كه تشكل ما با آن در ارتباط بود چیزی از آموزشی كه این معاونت به آینده سازان كشور داده باشد، ندیدیم. این عدم آموزش تا جایی پیش رفته است كه گویی آموزش دیگر حتی سیاست كلی سازمان حفاظت محیط زیست هم نیست.
محیط زیست حتی از آخر هم اول نیست
وی در پاسخ به این سوال كه فرجام سكون و سكوت حاكم بر این معاونت در آینده چیست، اظهار داشت: یكی از بارزترین نتایج این عملكرد ضعیف این است كه امروز در فعالیت های توسعه ای از نظر اهمیت و اولویت محیط زیست حتی از آخر هم اول نیست.
رفیع با تاكید بر اینكه در دنیا محیط زیست در رتبه اول بررسی ها در هر فرایند اقتصادی قرار دارد، تصریح كرد: اما در كشور ما شاهد هستیم كه دریاچه ای می خشكد و تالابی از دست می رود، اما دغدغه های زیست محیطی نه در جامعه نمودی پیدا نمی كند و نه میان مسئولان.
حفظ محیط زیست بستگی به نظر مدیران دارد
این فعال تشكل های مردم نهاد در پاسخ به این سوال كه علت این عدم توجه به آموزش و پژوهش را در چه می دانید، گفت: به طور كلی سیاست صیانت از محیط زیست در كشور جاری نشده است و این سیاست ها همواره به مدیریت مربوط می شده است. مثلا در جایی مدیری علاقه مند بوده و به واسطه این علاقه مندی شرایط و توجه به محیط زیست هم بیشتر شده است.
وی با تاكید بر اینكه حفظ و توجه به محیط زیست در جامعه به نظر مدیران بستگی دارد، آن را ناشی از عدم ترویج فرهنگ صیانت از محیط زیست و آموزش در سطح جامعه خواند و خاطرنشان كرد: دغدغه های محیط زیستی در جامعه تزئینی و فانتزی خوانده شده و جدی گرفته نمی شوند. این هم به این موضوع بر می گردد كه آموزش و پژوهش و پرورش در حوزه محیط زیست در سطح جامعه وجود نداشته است.
رفیع در پایان اظهار داشت: اینگونه می شود كه می بینیم در كوتاه مدت اهداف توسعه ای بر اهداف بلند مدت محیط زیست چیره می شود.
م.گ