عقاب
عقاب ( سلطان پرندگان )، عقاب یکی از بزرگترین ونیرومندترین پرندگان جهان است. عقابها منظری مغرور وترسناک وقدرت شکارگری بسیار دارند. برخی از عقابها حین پرواز شکار خود را صید می‌کنند. عقاب طلائی را گاه سلطان پرندگان گفته‌اند. البته عقابها همیشه درنده خو به نظر نمی‌رسند. عقابها سخت از خطر، مخصوصاً انسان گریزان هستند وبندرت به آدمی حمله می‌کنند. عقاب توانائی بلند کردن یک آدم کوچک اندام را دارد.

Resigzed Image Click this bar to view the full image.

مشخصات

عقاب معمولاً از ۷۶ تا ۸۹ سانتی متر از نوک منقار تا انتهای دم طول، واز ۳ تا ۶کیلو وزن، وبالهایش دومتر بلندی دارد. سر عقاب بزرگ وپوشیده از پر است. چشمانی درشت دارد که هریک ازآنها در یک طرف سرش قرار دارد. از قدرت بینائی فراوان بهره مند می‌باشد. عقابها می‌توانند از فراز آسمانها شکار خود را ببینند واز نقاط بلند همچون صاعقه بر سر شکار نگون بخت فرود آیند. منقار نیرومند وتندی دارند. منقار عقاب طلائی به پنج سانتی متر می‌رسد. برخی از عقابها منقاری بزرگتر دارند. رنگ وبال وطول وشکل عقابها از منطقه تا منطقهٔ دیگر اختلاف دارد به طوریکه در عقابهای آسیائی و اوروپائی وآمریکائی تفاوت آن نمایان است. عقابها باپاهایی نیرومند و به رنگ زرد و روشن دارند. عقابها برای درهم شکستن شکار خود از منقار وچنگال پاهای خود استفاده می‌کنند. پاهای عقاب طلائی پوشیده از پر (ریش) است، اما قسمت پائین پاها بدون پر می‌باشد.



محل زندگی عقابها:علفزار و جنگل‌های زمین‌های پست وبر فراز کوه‌های بلند ونا هموار، ودر نقات دورد دست، ودر نقات تقریبا دست نخورده انسان زندگی می‌کنند. باپرها وبالهای بلند، عقاب می‌تواند به آسانی پرواز وشکار خود را از زمین بلند کند. عقاب گاه، با بالهای خود به شکار ضربه می‌زند. اما نمی‌تواند با بالهایش بجنگد. عقاب هنگام جنگ از منقار وپاهای نیرومند خود استفاده می‌کند، بیشتر عقابها قهوه‌ای رنگ و یا سیاه رنگ هستند. جوجه عقابها تا سن بلوغ خود که چهار سال طول می‌ کشد پر وبال کامل ندارند



عقابها معمولاً از ۲۵ تا ۳۵ سال تقریبا عمر می‌کنند، البته گاه تا ۴۵ سال و حتی بیشتر هم عمر کرده‌اند. قلمرو عقاب از پنجاه تا ۱۷۰ کیلومتر مربع پیش بینی کرده‌اند. آشیانه عقابها بیشتر بر فراز بلندی‌ها، بالای درختان بلند وشکاف صخره‌ها وکوه‌های مرتفع وپرتگاه‌ها می‌باشد.

عقاب طلایی

عقاب طلایی یکی از زیباترین پرنده گان شکاری است که در بسیاری ازمناطق جهان زیست می کند ودر ایران نیز به صورت بومی یافت می شود از گذشته دور ایننوع عقاب به صورت یک پرنده شکاری محبوب توسط بسر تربیت شده است . در حال حاضر،عقابطلایی، باتوجه به تهدیدات موجود جزء پرنده گانی است که نیاز به حفاظت وحمایت داردعقاب طلایی توانایی بالایی در پرواز داشته وبال زنی های متفاوتی را به نمایش میگذارد. از نشانه های تشخیصی آن در حین پرواز بال بازروی یا بال باز اوج گیریهایباشکوه،همراه با بال زدن گاه بیگاه آن می باشد این عقاب در هنگام بال باز روی یابال باز اوج گیری،بالهارا بالا نگه داشته وشاهپرهای اولیه را می گستراندوآن رااندکی رو به بالا به شکلv))وکاملاً به جلو نگه می دارد. این پرنده در زیستگاههای باز ونیمه بازودر ارتفاع3600متری از سطح دریا یافت میشود

Resigzed Image Click this bar to view the full image.



زیستگههای مورد سکونت ان شامل،توندرا،بوته زارها،چمنزارها،بیشه زارها ،درختزارهاوجنگلهای مخروطی است.بیشتر این عقابهادرمناطق کوهستانی یافت می شوند ولی در تالابهاوزیستگاه های ساحلی نیز لانه گزینی میکنند

باز
در خانواده (باز، قوش، شاهین)، باز بزرگترینپرندهاین خانواده است که ۶۱سانتیمتر طول، وگاهی هم بیشتر طول دارد. اینپرندگاندر نواحی قطبی شمالآمریکا،اروپاوآسیازندگی می‌کنند. کو چکترین پرندهاین خانواده از آن آسیای جنوبی است با طول حدود ۱۵ سانتیمتر.


Resigzed Image Click this bar to view the full image.


ماده‌ها گاه از نرها بزرگترند اما هردو معمولاً همرنگ هستند. هردو جنس نیز منقاری قوی، تیز، وپاهای نیرومند دارند. شاهین‌ها به پرندگانی به اندازه خود وگاه بزرگتر از خود نیز حمله می‌کنند، وبسیاری از پرندگان را می‌کشند.

شاهین‌ها روزگاری در سراسر دنیا می‌زیست. اما امروزه به شدت کمیاب شده ودر برخی جاها دیده می‌شوند. احتمالاً معدودی از پرندگان می‌توانند تندتر از شاهین‌ها پرواز نمایند. گاه سرعتش هنگام شکار به ۲۹۰ کیلومتر در ساعت می‌رسد. به آسانی می‌تواند تندپروازترین اردک‌ها، کبوتر‌ها، کبک‌ها را شکار نماید. طول آن به ۴۶ سانتیمتر می‌رسد، بالهای گسترده اش به حدود ۱۰۹ سانتیمتر می‌رسد. قسمت بالای بدنش آبی خاکستری، وقسمت پائین سفید وبالکه‌های مایل به سیاه است. لانه اش را درکنار صخره‌های بزرگ می‌سازد و ۲تا ۶ تخم می‌گذارد.

Resigzed Image Click this bar to view the full image.

شاهین

پرنده ایاز راسته شکاریان روزانه از تیره بازها است. شاهین جزو شکاریان بسیار جسور و باشهامت است، و با وجود آنکه از قوش کوچکتر است ولی بعلت جسارتی که دارد گاهی عموماًبه عقاب وقوش حمله می‌‌کند. در حدود ۴۰ گونه از این پرنده شناخته شده است که بانامهای گوناگون زیستگاهشان در سراسر کره زمین پراکنده است. شاهین عموماً آشیانه خودرا در کوهستانهای بلند و دور افتاده و در غارهای مشرف به پرتگاه‌ها و صخره‌ها بلندمی‌‌سازد ولابلای صخره ‌های کوهستانی تخم گذاری می‌‌کند. گونه‌های مختلف این پرندهدر کوه‌هایایران فراوان است. شاهین را صیادان جهت شکار تربیت می‌‌کنند. زیستگاه این پرنده درکوهستانهای بلند و دور افتاده، و آشیانه خود را در غارها مشرف به پرتگاه‌ها وصخره‌ها بلند می‌‌سازد.

Resigzed Image Click this bar to view the full image.


نمای ظاهری

شاهین دارای قرنیه‌ای سیاه رنگ و پرهایی زرد رنگ است که به خاکستری می‌‌گراید، وزیر گلو وزیر شکمش قهوه‌ای و دارای خالهای تیره است. نر این پرنده قدری کوچکتر ازماده است.
ریشه تاریخی

شاهین در پارسی یعنی «ازشاه»، مانند آهنین کهریشه اش از آهن می آید. شکار کردن با شاهین با آنکه تاریخ اش به دوره پادشاهیآشور می رسد، بدون شک در دورهساسانی ورزش شاهان بوده زیرا در دوره اسلامی گسترش یافت. شکار با شاهین پس از آن به اروپاگسترش پیدا کرد. نام شاهین می تواند از شکار کردن شاه با پرنده شکاری ریشه گرفتهباشد
Resigzed Image Click this bar to view the full image.

شاهین روزگاری در سراسر دنیا می‌زیست. اما امروزه به شدت کمیاب شده ودر بعضی جاها دیده می‌شود. احتمالاً معدودی از پرندگان می‌توانند تندتر از شاهین‌ها پرواز نمایند. گاه سرعتش هنگام شکار به ۲۹۰ کیلومتر در ساعت می‌رسد. طول آن به ۴۶سانتیمتر می‌رسد. بالهای گسترده اش به ۱۰۹ سانتیمتر می‌رسد. شاهین‌ها به پرندگان به اندازه خود وگاه بزرگتر از خود نیز حمله می‌کنند، بسیاری از پرندگان را می‌کشند.


چرخ یا بالابان:
نوعی پرنده کمیاب درایران صحبت کنم که اکثراً مردم جنوب ایران به این شکار ممنوع دست میزنند .
این پرندگان شکاری که در زبان بومی جنوب ایرانچرخ یا بهرینام دارند در اکثر نقاطایران وجود دارند اما به تعداد بسیار اندک.
Resigzed Image Click this bar to view the full image.
مردم جنوب به مدت ۴۰ روز در جایی مخصوص در بیابان درزیر زمین پنهان میشوند و به وسیله توری که بر روی زمین پهن میشود و کبوتری که درمیان این دام گذاشته میشود چشم به آسمان میدوزند تا شاید این پرنده شکاری کمیاب راصید کنند.
متاسفانه به دلیل اینکه این پرنده در کشورهای حاشیه خلیج فارس به قیمت بسیار زیاد خریداری میشود این صیادان جنایت کار دست به صید این پرنده شکاری کمیاب رو به انقراض میزنند .